SP v rokometu 2019
(7)
Slovenija
Slovenskim rokometašem je bila na januarskem evropskem prvenstvu po nenavadni odločitvi litovskih sodnikov odvzeta zmaga nad Nemčijo. Nemci so namreč izenačili iz sedemmetrovke, ki je bila dosojena kakšnih deset minut po izteku igralnega časa in ogledu sodniškega posnetka. Foto: Reuters

Dodaj v

Slovenska rokometna zveza v boj za "pravičnejši rokomet"

Slovenci na januarskem evropskem prvenstvu oškodovani
15. junij 2018 ob 20:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) je na zadnji seji potrdilo predlog sprememb v rokometu, ki jih bo krovna slovenska organizacija skupaj s preostalimi zvezami poskušala doseči pri Evropski rokometni zvezi (EHF).

Predsednik RZS-ja Franjo Bobinac je že med evropskim prvenstvom januarja na Hrvaškem na srečanju predsednikov rokometnih zvez evropskih držav napovedal, da bo začel pogovore s preostalimi rokometnimi zvezami za vpeljavo sprememb v rokometu, predvsem pri natančnejši opredelitvi in upoštevanju določenih pravil igre, za katere sodelujoči pri projektu menijo, da niso v korist rokometu.

Profesionalizacija sodnikov, jasnejša pravila igre ...
Državne rokometne zveze si na pobudo RZS-ja želijo profesionalizacijo sodnikov, spremembe v pravilih in postopkih pritožb, ki lahko vplivajo na končni rezultat tekem ter boljšo definicijo določenih pravil igre, kot so pasivna igra, prekršek v napadu, začetni met ter prekinitve, oziroma predvsem poenotenje razumevanja pravil med sodniki, so v izjavi za javnost poudarili pri slovenski zvezi.

Bobinac je predlog pobud že poslal na vse evropske rokometne zveze in na evropsko rokometno organizacijo (EHF), ki mu je odgovorila, da podpira prizadevanja RZS-ja in preostalih zvez po izboljšanju in boljšem razumevanju določenih delov igre, kar pričakujejo tudi navijači po svetu.

Kot so sporočili z RZS-ja, je EHF pobudo že vključil na dnevni red kongresa, ki bo 19. in 20. junija v Glasgowu, kjer bo pobudo predstavljal podpredsednik Boštjan Kozole. Na kongresu bodo delegati odločali tudi o gostitelju evropskega prvenstva za ženske leta 2022, za katerega v sodelovanju s Črno goro in Makedonijo kandidira tudi Slovenija.

Sumljiva odločitev litovskih sodnikov Sloveniji odnesla zmago
Vsem ljubiteljem športa in rokometa je ostala v spominu sodniška blamaža, ki se je pripetila na letošnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem, ko so izbranci selektorja Veselina Vujovića zaradi dvomljive sodniške odločitve litovskega para Gatelis-Mazeika remizirali s 25:25 z Nemčijo. Slovenija je sicer po izteku igralnega časa vodila s 25:24, a so nato sodniki pogledali posnetek zadnje akcije, Blažu Blagotinšku dosodili rdeči karton, Nemcem pa sedemmetrovko, ki so jo ti izkoristili.

Vodstvo slovenskega rokometa se je pritožilo na razplet tekme v okviru drugega kroga skupine C v Zagrebu, ko je litovski sodniški par v sami končnici tekme po protestu nemške klopi uveljavil novo rokometno pravilo po ogledu videoposnetka, ko naj bi bil Blagotinšek v trenutku zadnjega nemškega napada manj kot tri metre oddaljen od sredine igrišča in naj bi s tem na nedovoljen način oviral zadnji nemški napad. Slovenska pritožba seveda ni bila uslišana.

Cvijić še pet let generalni sekretar RZS-ja
Predsedstvo RZS-ja je obravnavalo tudi predlog sprememb statuta, določilo datum skupščine, ki bo 4. julija, obenem pa potrdilo nov petletni mandat dozdajšnjemu generalnemu sekretarju Goranu Cvijiću.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
levkup
# 15.06.2018 ob 20:54
Pa glih slovenska rokometna zveza !!!
Liga kjer vsaj 50% tekem odločijo sodniki.
Da ne govorim o ženskem rokometu in rokometu
mladine in otrok. Katastrofalno obnašanje sodnikov,
ki verjetno sodijo zato, ker se tako izognejo tečni
ženi doma in lahko pokażejo kdo je gazda na parketu !
handb
# 17.06.2018 ob 11:00
Vujovica za presednika IHF-EHF in sodniske organizacije....sca...nje proti vetru...Bols da bi energijo porabili za vecji red v Slo ligah.
rok ometaš
# 16.06.2018 ob 08:12
levkup , popolnoma se strinjam s teboj , vendar s pravili rokometa je res potrebno nekaj drastično spremenit. Tudi drugod sodnik lahko vpliva na rezultat , vendar so pravila v rokometu na nekaterih točkah res preveč ohlapna. Kar se tiče sodniške organizacije v Slo. , pa je stanje porazno. Mladih ne postijo blizu , če pa že jih nihče ne usmirja in popravlja pri njihovih napakah .
Morali bi imeti mlade sodniške pare in vsakemu dodeliti mentorja , da bi jih spremljal . Trebalo bi jih zaščititi ob njihovih napakah ,jih na njh opozorit in podučit, ne pa da jih na tekmah mlajših dečkov starši , ki bi naj bili vzor otrokom,zmerjajo in pljuvajo s tribun .
utegurovic
# 10.01.2019 ob 18:51
Bojim se da ne bo nič. Recimo nemci le preveč denarja vlagajo v ta šport, da bi lahko izpadali v skupinah. Tko nekak kot kakšen Real in Barcelona v fuzbalu.
bojfab
# 25.06.2018 ob 15:28
Mimogrede ... ne spremljam rokometa, ampak vsako toliko si vseeno zaželim vedeti, kaj se dogaja.

Grem na RZS.si ... reprezentance ... mladinska ... aktualno ... in prečitam: "Moška mladinska reprezentanca (igralci rojeni 1996 in mlajši) bo v mesecu aprilu 2016 nastopila na kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2016." ... seveda ni napaka, saj ... kadeti ... aktualno ... lahko prečitamo: "Moška kadetska reprezentanca bo med 11.08. in 21.08.2016 nastopila na Evropskem prvenstvu, ki se bo odvijalo na Hrvaškem. V predtekmovalni skupini B se bo pomerila z reprezentancami Danske, Rusije in Slovaške."

... KZS je za pol dlake boljša.
Zlobni genij
# 16.06.2018 ob 14:07
Vidim, da ciljajo na pošteno finalno tekmo sredozemskih iger, katere se bodo zagotovo udeležili, vkolikor bo sodniška mafija ehf-a to dopustila. :)
Lesinar
# 16.06.2018 ob 09:45
Cvijič in njegova koalicija
Kazalo