SP v rokometu 2019
Veselin Vujović
Svetovna rokometna zveza za sodelovanje na svetovnem prvenstvu deli tudi posebno povabilo, a je Slovenija ostala brez njega. Leta 2015 ga je dobila Nemčija, leta 2017 Norveška, za SP 2019 pa Japonska. Foto: Reuters
VIDEO
Rokometaši prvič po štiri...
VIDEO
Vujović: Kvalifikacije sm...

Dodaj v

Razočaranje je veliko, a Vujović ostaja

Jutranja športna zgodba Uroša Volka
14. junij 2018 ob 08:06
Veszprem - MMC RTV SLO

Slovenska rokometna reprezentanca bo po letu 2011 ponovno izpustila svetovno prvenstvo. Tako kot pred osmimi leti so bili za Slovence v kvalifikacijah spet usodni Madžari.

Vedno je veljalo, da je na svetovno prvenstvo celo težje priti, kot se tam dobro odrezati. Število mest za evropske reprezentance, ki prevladujejo v rokometu, je seveda bolj omejeno in včasih se pač tako obrne, da se moraš prerivati s kakšnimi Madžari. Bronasti Sloveniji, nič hudega sluteči v nekakšnem naletu, se je to zgodilo že tretjič. In PUF, so se razblinile sanje o še enem morebitnem vrhunskem dosežku.

To je bil najhujši poraz Veselina Vujovića na klopi Slovenije, čeprav se je končalo s pirovo zmago. Izteklo se je njegovo tretje leto na slovenski klopi, tisto kritično, na katerega so opozarjali njegovi največji kritiki. S svojo karizmo, da je zmožen le krajši čas držati motivacijsko napetost svojih klubskih ali reprezentančnih varovancev, pravijo. Veselin Vujović ostaja, je pohitel ob razočaranju poročati predsednik zveze Franjo Bobinac.

Zaupanje vanj je neizmerno, včasih tudi slepo. Navijači ga obožujejo, vedno ob prihodu na igrišče dobi največji aplavz. Nihče od reprezentantov ne meče niti približno tako velike sence. Njegovi trenerski in rezultatski vzponi so bliskoviti povsod, kjer se je ustavil.

Na Madžarski rokometni zvezi so takoj po žrebu dejali, da bodo naredili vse, da se uvrstijo na svetovno prvenstvo. Iz reprezentančnega naftalina so potegnili Nagya in Ilyesa. Ob pomlajevanju, ki so ga začeli na EP-ju na Hrvaškem, tam so bili sila neuspešni, so stopili pol koraka nazaj, da bi naredili dva naprej.

Tega slovenski rokomet ni naredil. Ob Vujovićevi besedni neposrednosti v iskanju rokometnih bojevnikov so bili na zvezi vedno tiho in se zlahka odrekli znanju premnogih še kako vrhunskih rokometašev, ki bi prav na takšnih tekmah, ko zaradi poškodb na koncu sezone komaj sestaviš šestnajsterico, lahko prinesli dodano vrednost. Razočaranje je veliko, a če bo obveljala selektorjeva mantra, da se iz porazov več naučiš kot iz zmag, bodo naslednji koraki precej uspešnejši.

Uroš Volk, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
zugec
# 14.06.2018 ob 09:02
Ni tragedije. Rokometna velika tekmovanja so tako ali tako vsako leto (prevečkrat). Dvakrat se bomo obrnili in bo tu že novo EP.

Problem je v sistemu, problem je v načinu igranja teh kvalifikacij, problem je v sodnikih in vplivu, ki ga imajo na rezultate tekem. Nikoli ne bom pozabil kraje proti Nemcem. Nerodno mi je bilo za ta šport. To so stvari, ki so resen problem, ne pa neuvrstitev na SP, kjer smo imeli za tekmeca enakovredno ekipo, ki je igrala z večjim nabojem. Če smo bili včasih mi kralji kvalifikacij, danes nismo več, ampak vsake toliko dejansko kaj osvojimo, za razliko od Madžarov recimo. Boje to, kot pa biti poraženec na vsakem tekmovanju.

Prav je, da Vujo ostane, priložnosti bo še dovolj.
VanDame
# 14.06.2018 ob 09:10
Tudi jaz se strinjam, Vujo mora ostati. Tako karizmatičnega in srčnega trenerja Slovenija še ni imela. Včasih se izide, včasih ne. Včeraj je šlo za las, a sreča ni bila na naši strani.
Rui
# 14.06.2018 ob 08:45
Eh, nikoli ni prav.....eni bi za takšne tekme izkušene, če bi potem izgubili bi rekli da moramo dati mlade notri ki bi se borili......

Ne da bi se izgovarjal, vendar je tudi sistem gnil (saj je za vse enak) ampak takšno stvar kot je SP bi se morala igrati drugačne kvalifikacije, ne da dobiš enega nasprotnika tam v juniju na koncu sezone....to pač ni neka realna slika. To bi se morala igrati po nogometnem vzoru, se pravi skupine in se igrajo skozi tekme skozi sezono ....vse to je nekako na silo....
manuchao
# 14.06.2018 ob 08:22
lohku de dobimo wild card, kot norvežani pred dvema letoma
sarkazem,itak
kotzi
# 14.06.2018 ob 09:58
s sm reku da bomo zmagal...in se nisem zmotil....skoda kr je nam je mal zmankal...skoda ker smo zgubili v Kopru...no...kaj cmo
Rui
# 14.06.2018 ob 09:27
Edini problem katerega sam vidim pri našem selektorju je pravzaprav on sam oz. njegov karakter.
Je verjetno pravi za naše reprezentante ki jim je večkrat potrebno dati ustrezno motivacijo in pogum da pokažejo kvaliteto, je strokoven, bil je vrhunski igralec.....problem pa vseeno ostaja njegov temperament in dejstvo da prevečkrat in prehitro (v efektu) na glas pove tisto kar misli, pa čeprav lahko ima prav.......je njegov način kako se to pove in se kasneje valja po vseh medijih naredi več škode kot koristi predvsem reprezentanci......

Vsi vemo da javne debate o sodnikih, zvezi, funkcionarjih nikoli ne bodo prinesli nič dobrega za samo reprezentanco in da se tako samo zapravlja nek velik potencial neke generacija....

Zato je pri Vujutu vedno na koncu obdobja ostane vprašanje ali s svojimi ekipami res dosega in izkorišča tisto kar je ekipa nekako sposobna ali jo je sam nekako prikrajšaš z svojimi boji z notranjimi in zunanjimi sovražniki....

Tako bo verjetno tudi z našo repko, ker bo na koncu imel uspehe vendar bo ostalo nekako vprašanje ali bi na drugačen način lahko dosegel celo več, če ne bi bili vedno samo drugi za vse krivi.....redko kdaj on osebno prevzame krivdo za poraz, ne vem če ste opazili to.
Kr mal tko
# 14.06.2018 ob 09:54
Nič hudega, šport je, kot vse v življenju...včasih dobiš, včasih izgubiš. Pomembno je kaj se iz tega naučiš!
miki_miska
# 14.06.2018 ob 09:45
Vujo je pač rokometni Mourinho. Nihče pa ni popoln. Jaz sem z njim zadovoljen, pa čeprav priznam da dela tudi bedarije in da nam njegov odnos kdaj prej škodi kot pomaga. Pa vendar se testira nove igralce, cilj so še vedno olimpijske igre, tudi za ceno kakšnega neuspeha. Madžari so res šli koraj nazaj, da so potem šli dva koraka naprej, zdaj pa se bo ustavilo in bodo na koncu olimpijskega cikla na enakem položaju kot lani. Mogoče bo drugače, ampak moje mnenje je tako.

Gremo naprej, krivi smo si sami, od trenerja, do igralcev, ki so vsi delali napake predvsem na prvi tekmi. Za nazaj je nemogoče kaj spremeniti, upam pa da gremo naprej in naslednjič pokažemo da še vedno znamo. Mene motijo samo ti nenehni padci, ko res dihamo vsi skupaj samo takrat ko je najtežje, namesto da bi to vzdrževali.
juksi
# 14.06.2018 ob 09:09
pa sej poraz ne boli, bomo malo živcev prišparali na SP, ampak da gre prva žoga na desno krilo v 57' minuti... pa glede na to kaj imamo na desnem krilu...
Jurčič
# 14.06.2018 ob 09:06
Ne vem katerega izkušenega ima v mislih, da je manjkal...Skube starejši namesto Vlaha, to je to...samo on je ze povedal svoje...ostalo je pa to to...
lookaaa
# 14.06.2018 ob 08:20
Skoda, da nasi dozivijo vedno nek mrk, potem rezultatsko zaostajajo, potem pa lovijo in lovijo...

Vcasih se izide, vedno ne!

Na cim manj teh mrkov v igri!
wisan
# 14.06.2018 ob 09:16
Ta igra ni bila podobna ničemur, nevredna 3. z zadnjega SP, tak, da je itak boljše, da ostanejo doma.
chiron
# 14.06.2018 ob 12:15
Naravnost obožujem članke oz. komentarje kot je ta, ki ves čas na nekaj namigujejo, a ne povejo nič konkretnega. Zdi se, kot da je njihov namen samo v tem, da bi avtor izpadel kot tisti, ki največ ve, a ga žal nihče nič ne vpraša.
Rockos
# 14.06.2018 ob 10:50
Ob Vujovićevi besedni neposrednosti v iskanju rokometnih bojevnikov so bili na zvezi vedno tiho in se zlahka odrekli znanju premnogih še kako vrhunskih rokometašev, ki bi prav na takšnih tekmah, ko zaradi poškodb na koncu sezone komaj sestaviš šestnajsterico, lahko prinesli dodano vrednost.

Saj prav tako. To se je dogajalo v košarki in nogometu, pa je pol koraka nazaj na kratki rok, pomenilo pet korakov nazaj na dolgi rok. Ko se odločiš za pomlajevanje, se odločiš. Kar je treba, je pač treba in ve se kakšne so lahko posledice v tem trenutku in kaj prinese imeti mlado generacijo skupaj 10 let. Jutri gotovo ne boš žel plodov, saj si komaj danes sadil. Verjamem pa, da je sploh v novinarstvu mnogo takšnih, ki jim to ne godi. Oni bi raje cincali. Razlog je povsem ekonomske narave - nismo na SP, manj prenosov, manj honorarjev za komentiranje.
Beriinčudi
# 14.06.2018 ob 09:19
Se bomo morali Slovenci odločiti v katere športe bomo v prihodnje vlagali, če želimo kjerkoli dosegati vrhunske rezultate. Enostavno ne moremo pričakovati, da bomo povsod dosegali vrhunske rezultate s tako razpršenim načinom vlaganja, tako na državni kot zasebni ravni.
Menim, da so zadnji uspehi reprezentanc (košarkarjev, rokometašev in odbojkarjev), znanstvena fantastika glede način delovanja in na vložena sredstva.

Za začetek moramo razmislit kaj nam več pomeni, dosegati medalje na najvišjih nivojih, imeti močne domače lige, itd, v kot nekateri pišete obrobnih športih, ali pa se v nogometu uvrščati na evropska in svetovna prvenstva, imeti predstavnika v ligi prvakov oziroma imeti kot cilj, da smo na FIFA lestvici med 24.reprezentancami. Biti prvi na vasi ali predzadnji v mestu?
Nick Nack
# 14.06.2018 ob 09:15
Manjka nam prdevsem Deko Bombać
Lesinar
# 14.06.2018 ob 08:18
Saj bo boljše, bosta Cvijić in njegova koalicija zrihtala da gremo na SP
expat2015
# 14.06.2018 ob 13:53
Uvesti osebne napake, nešportne kaznovati s sedemmetrovko, omejiti trajanje napada... Dolg seznam bi bil potreben, da bi igro osvežili in naredili transparentno.
Tega seveda ne bodo storili. Ker bi potem omejili prostor za prirejanje rezultatov.
pajadeja
# 14.06.2018 ob 12:46
Karma91 - in kaj bi ti z dvema selektorjema - zormanom in Tamšetom. Bi jih peljal na stranišče oziroma WC? Tamšeta pusti tam, kjer je, dela dobro, zormana si pelji pa domov. In kaj točno te zanima koliko bo stranišč kje, kakšno zvezo ima to s temo?
jakosol
# 14.06.2018 ob 11:53
Wild card je bil že podeljen Japonski, ker gosti OI 2020. Drugih mest pa ni, tako, da lahko pozabimo na SP 2019. Zdaj se bo treba osredotočiti na kvalifikacije za EP 2020, kjer ni debate, da se ne kvalificiramo in potem na samem prvenstvu iskati zadnjo možnost za preboj na OI 2020, čeprav za to potrebujemo naslov prvaka ali vsaj finale.
Se je pa ponovno izkazalo, da je rokomet še daleč od nogometa ali košarke. Samovolja sodnikov, nedorečena pravila in natrpan urnik velikih tekmovanj (vsako leto) so glavni razlogi, da rokomet izgublja na ugledu.
whitwice
# 14.06.2018 ob 09:41
Dejstvo ostaja, da so sodniki poslali Madzare naprej. Zgubil smo za dva gola, sodniki pa so Madzarom senkali najmanj pet golov. Brez da se sploh oziroma na izkljucitve, prekrske za rdeci karton, neopravicene sedem metrovke...
pajadeja
# 14.06.2018 ob 08:57
Kateri pa so premnogi še kako vrhunski rokometaši, katerih izkušnje bi prišle še kako prav? In še delni odgovor, prav nihče iz superheroteama. o katerem so celo posneli strip in hip-hop komad.
cartekmedo
# 14.06.2018 ob 14:42
Tudi sistem kvalifikacij bi lahko spremenili. Bi pač vsaka reprezentanca šla na tri tekme,če bi bili
izenačeni izidi, ali pa tako pri kvalfikacijah za EP , skupine in zbiranje točk.
cartekmedo
# 14.06.2018 ob 14:40
Čeprav to z Japonsko in wild card mi je tudi smešno,saj pa so verjetno tako avtomatično že uvrščeni na OI ,ne potrebujejo vabila na SP. Eh denar žal, pač denar.
Povabilo pa tako večinoma dobijo tiste države,ki imajo kaj pod palcem.
Žal pri rokometu večinoma odločajo o izidu tekme sodniki,ki dobijo dosti kuvert pod mizo.

Saj smo vsi gledali Ep v rokometu in posvetovanje sodnikov pod plahto.
ikacbe
# 14.06.2018 ob 14:04
Glave gor - gremo naprej z Vujotom. Prihodnost je pred nami!!!
cocker
# 14.06.2018 ob 12:17
Admin, a si ti zapisal ta balkanski komentar pod Pravi Ronaldo.??
handb
# 14.06.2018 ob 09:38
Edino pravilno, da nadaljuje z delom v repki..kar me moti pri njemu je edino to, da se nikoli nisem prebral , da bi priznal da je tudi on naredil napako v taktiki ali pri izbiri igralcev...vedno sodniki,sodniki,sodniki...igralci nimajo naboja..??!!
Primer zadnje tekme..nasa desna krila, ki sta med najboljsimi na svetu , se ne vpiseta med strelce??!! to je del taktike, ce se kaj razumem na ta sport..
Pa vprasanje kako bo delovalo , ce bo sel na Poljsko...ne 2 stolckih so se vsi trenerji pogoreli..(.Dusebajev Mazdarska-Kielce, Vranjes Madzarska-Wesprem,Pasqual Barcelona- Romunija,Serderusic Celje- Slovenija,......).
Robin Lood
# 15.06.2018 ob 09:56
Mislim, da je čas, da se v to umeša tudi državna politika in tožilstvo. Gre namreč za sistematično diskriminacijo slovenskih rokometašev in bil bi čas, da si nehamo zatiskati oči.
alojzr2
# 14.06.2018 ob 15:29
Razočaranje je veliko, ker Vujović ostaja
Hope
# 14.06.2018 ob 12:37
He he sanjajo tu nekateri o jokerju... zbudite se, Slovenci.
karma91
# 14.06.2018 ob 09:26
ali lahko kdo razloži kako je z WC. koliko jih bo?
2px_orbitala
# 14.06.2018 ob 08:47
Nekdo je že omenil. Nam manjka v obrambi (in napadu) nekdo z mišicami in grobostjo. In to je vsekakor Miladin Kozlina.

https://m.facebook.com/story.php?story_f
bid=1016931555023815&id=130490943667
885
lojal
# 14.06.2018 ob 08:30
...so bili na zvezi vedno tiho in se zlahka odrekli znanja premnogih še kako vrhunskih rokometašev, ki bi prav na takšnih tekmah ...

In kdo se jih je odrekel? Če se prav spomnim selektor. Je pa vsekakor treba pomladiti.
handb
# 14.06.2018 ob 12:41
Njegovi trenerski in rezultatski vzponi so bliskoviti povsod, kjer se je ustavil...novinar napisal v clanku??
Kateri pa so ti vzponi in kje??
razen 3 mesto s Slovenijo...
Majestic12
# 14.06.2018 ob 10:59
Čas je da se bradonja spoka. Tisto tretje mesto na SP gre v kategorijo "slepa kura zrno ubodla", ostalo je pa samo konglomerat jamranja, izgovorov in vreščanja o sodnikih.
karma91
# 14.06.2018 ob 09:38
jaz pri Vujotu vidim edini problem v tem da preveč zaupa mladim neuveljavljenim. Tudi Madžari so na EP šli z mladimi, sedaj ko je šlo za odločilni tekmi za SP pa so vpoklicali najboljše češrav izkušene. Morebiti bi tokrat Zorman prišel še kako prav
cocker
# 14.06.2018 ob 10:05
Nekaj ne štima. Mi ne, Avstrijci da, na svetovnem v rokometu? Malo pa je to dejstvo že čudn ali tragi-komično? Čak Noris ne obvlada?
proteus
# 14.06.2018 ob 08:23
se pozna, da ni več Zofmana. In igra ni več na televizijskem nivoju
kapetano
# 14.06.2018 ob 09:59
Prenoviti ekipo!
Semin
# 14.06.2018 ob 08:55
torej konec z resnim rokometom, bodo pa skoz besedne vojne zaradi sojenja.
karma91
# 14.06.2018 ob 09:58
mogoče pa je vendarle čas za Tamšeta
Reeko
# 14.06.2018 ob 09:46
Vujović mora oditi. Povozil ga je čas. Da mu se s toliko talenta ne uspe niti uvrstiti na svetovno prvenstvo je znak nesposobnosti selektorja.
Kazalo