Jezikovni spletovalec
slice
Zakaj se kapica piše z malo, Copatarica pa z veliko
Palček Smuk, palček Smuk ali Palček smuk?, 9. januar 2019 ob 07:07 Prazniki so za nami, vračamo se v čas brez prazničnih lučk, na oknih več ne bo jelenov in dedkov Mrazov, kar pa ne pomeni, da mora biti ta čas manj pravljičen ali pust.
31
Jezikovni spletovalec: Za kaj (se) pa tu gre?
21
19. december 2018 ob 06:47 Marsikaterega človeka poznamo po specifičnih jezikovnih tvorbah, narečju (lüdi krodnejo), besednih igrah (gremo na jutranjo kravo) in napakah (za kaj se gre).
Jezikovni spletovalec: Hči, hčer, hčera ali hčerka?
39
12. december 2018 ob 06:42 Slovenščina rada pregiba besede. Temu se marsikdo čudi.
Jezikovni spletovalec: Ali Tavares gol zadane ali zadene?
52
5. december 2018 ob 06:24 Pred tekmami, predvsem nogometnimi, med njimi in po njih so tako športniki kot tudi gledalci vznemirjeni.
Jezikovni spletovalec: Grem peč/pečt/peči pecivo?
42
28. november 2018 ob 06:46 Grem teči, tečt ali teč v gozd? Pošljemo koga pomiti ali pomit posodo? Da je ne boste na koncu pomivali sami, vam bomo danes razkrili, katera oblika je pravilna.
Jezikovni spletovalec: Deklica ne deček Vejice urejajo besedila, preprečujejo nesporazume in kažejo, kaj želimo v besedilu poudariti.
34
Jezikovni spletovalec: Srečata se Severnoameričan in Severni Korejec Ste se že kdaj vprašali, kako se imenujejo prebivalci krajev, držav, mest in vasi, skozi katere potujete ali o njih berete?
34
Jezikovni spletovalec: Zakaj so prevodi včasih tako nenavadni? Film je zmeraj vpet v konkreten prostor, kulturo, jezik in izkušnjo, tudi če vsi omenjeni dejavniki v filmu niso ravno "osrednji liki".
34
Jezikovni spletovalec: Kako zapisati molk Molk ima lahko enako (ali še večjo) težo kot beseda. Če (za)molčimo ob (ne)pravem trenutku, lahko sprožimo, preprečimo in povzročimo cele verige dogodkov.
7
Jezikovni spletovalec: Eko čistila, ekočistila ali ekološka čistila? Kdor pozna zagate slovenskega pravopisja, ve, kako pomembno je vprašanje zloženk, pisanja skupaj in vsega, kar iz tega izhaja. Alter kultura k sreči obstaja in upajmo, da zmeraj bo.
17
Jezikovni spletovalec: Zakaj imamo maslo na glavi in damo komu košarico? Frazemi so zanimiv predmet proučevanja, saj razkrivajo ukoreninjene predstave in prepričanja znotraj kultur in jezikov, v katerih se uporabljajo.
19
Jezikovni spletovalec: Kriminalni in kriminalen delavec – pomenska razlika Mark Twain je o pridevnikih zapisal, da jih je treba, če nanje naletimo, ubiti. Seveda ne vseh, a večino, saj bodo tako tisti, ki preživijo, toliko več vredni.
19
Jezikovni spletovalec: Nov ali novi zakon? Lojze Kovačič, pisatelj z odličnim jezikovnim slogom, jih je, kot je zapisal, pri vnovičnem pregledovanju svojih besedil rad prečrtal. Pridevnike namreč.
45
Jezikovni spletovalec: Slovenska dvojina je danes frapantna zgolj zaradi oblik, kot je "jimadvema" ali "miedve" Dvojina kot posebnost slovenskega jezika je bila od nekdaj obravnavana kot oblikoslovna začimba v slovnici.
68
Jezikovni spletovalec: "Ne loputaj z vratami! Pardon: Ne loputaj z vratmi!" Kako sta lahko "kamenje" ali "otročad" edninska samostalnika, če pa − vsaj tako se zdi − ne gre za en kamen in enega otroka?!
74

Izbor
Beremo
link
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj
15. januar 2019 ob 15:38 Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.
Več novic ...
Kazalo