Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Slovenski film v novo leto s pričakovanjem povečanja sredstev Letos bodo slovenski filmarji začeli snemati osem celovečernih igranih in dva celovečerna dokumentarna filma. Končanih bo devet celovečernih igranih in trije celovečerni dokumentarni filmi.
Poslovila se je Tinca Stegovec, ki je vse življenje romala za lepoto "Morda ima grafika status revne sorodnice slikarstva, vendar je to likovna tehnika, v kateri sem se lahko najbolje izrazila in izpovedala," je pogosto dejala grafičarka in slikarka Tinca Stegovec, ki je umrla v ponedeljek v 92. letu starosti.
Leonard Cohen Vse moje pisanje ima v ozadju kitare, tudi romani.
Celjsko gledališče umaknilo s sporeda komedijo Borisa Kobala, ker je plagiat Izkazalo se je, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, plagiat. Gre za prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.
Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova, usoda murve še ni znana Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko začela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče.
Jubilejno "osveženi" Tintin v Kongu: zaradi rasizma neprimerna izbira? Ob 90-letnici stripovskega junaka Tintina so založniki za digitalizacijo izbrali prav sporno kongovsko dogodivščino, ki del javnosti že nekaj časa razburja zaradi rasističnih elementov.
Tina Konec navdih našla v spremljevalki mrzlih dni, megli Tina Konec že nekaj let snuje izbrane poglede drevesnih krošenj. Svinčnik ali tuš vodi po beli ali črni papirnati podlagi, kjer nastajajo nianse črnikastih in srebrnikastih potez.
Mozartova hiša in Freudov muzej zanimata vse več obiskovalcev Dunaja V Mozartovi hiši in v Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju so imeli lani rekordno število obiskovalcev.
Likovna in vizualna umetnost na Kočevskem: Gozdovi so lahko nevaren kraj za razmišljujoče V ciklu Ljubljana se klanja Sloveniji se v Galeriji Vžigalica tokrat predstavljajo umetniki, ki so življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem.
Billy Zane kot veliki Marlon Brando, ambasador naravne lepote Tahitija V Marlona Branda, enega največjih filmskih igralcev vseh časov, se bo v novem filmu, ki ga bo tudi produciral, prelevil Billy Zane.
Mahershala Ali Če živiš v New Yorku, veliko pešačiš, uporabljaš javni promet, potuješ pozno zvečer. V tem obdobju sem bil zelo pozoren na to, kako sem se oblačil. (KLIK za nadaljevanje!)
Resnična detektivka: gobčni pastor, izgubljeni Michelangelo in cerkveni rop Svet umetnostne zgodovine včasih postreže z zapletom, vrednim romana Agathe Christie. Flamski župnik je približno 20 ljudem razkril, da sumi, da je slika v njegovi cerkvi v resnici izgubljena umetnina. Še preden bi to lahko potrdil, je slika že izginila.
Zima naposled prihaja: zadnja sezona Igre prestolov je dobila datum premiere Pri HBO-ju so naposled objavili prvi napovednik za sklepno sezono Igre prestolov, ki je daljši od nekaj sekund. Vseeno pa skrbno varujejo svoje skrivnosti: dobili smo prizor, posnet posebej za napovednik, ne pa dejanskega odlomka iz serije.
Eklektični moskovski muzej: od terakotnih vojščakov do Fabergéjevih jajc V Ruskem državnem zgodovinskem muzeju za letos med drugim napovedujejo razstavo, na kateri bo predstavljen nakit, oblikovan posebej za BBC-jevo televizijsko serijo Vojna in mir.
Roddy Doyle: "Včasih si ljudje kar želijo, da bi jih kdo užalil, še posebej na družbenih omrežjih" "Ljudje včasih prežijo na to, da bi jih kdo užalil, da se lahko nemudoma odzovejo, ne da bi prej premislili," je prepričan Roddy Doyle, plodoviti in nagrajevani irski pisatelj, ki je bil novembra v gosteh v Ljubljani.
Kakšni sta dobra trajnostna prenova stavb in gradnja na območju Alp? V Maribor je pripotovala razstava Constructive Alps 2017, na kateri bodo predstavili ožji izbor projektov v okviru podelitve nagrad za trajnostno prenovo stavb in gradnjo na območju Alp.
"Maribor je naš" bo odzvanjalo v Ljubljani v poklon obletnici SNG-ja Maribor Verdijeva opera Aida bo odprla, uprizoritev Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića pa sklenila festival Maribor je naš, ki bo ob 100. obletnici SNG-ja Maribor do konca meseca zasedel Cankarjev dom.
Po nekaj negotovostih je vendarle zaživela tretja sezona serije Pravi detektiv Po prvi, opevani sezoni Pravega detektiva z Matthewjem McConaugheyjem in Woodyjem Harrelsonom v glavnih vlogah ter drugi s Colinom Farrellom, Rachel McAdams, Vinceem Vaughnom in Taylorjem Kitschem, je zaživela tretja sezona z Mahershalo Alijem.
V iskanju duha mesta ali s Tihomirjem Pinterjem in njegovim fotoaparatom skozi staro Ljubljano Tihomir Pinter, mojster analogne ročno izdelane srebroželatinske črno-bele fotografije vabi na sprehod po stari Ljubljani, pri čemer enkrat išče zanimivo kompozicijo, drugič detajl povzdigne do monumentalnosti, ves čas pa opazuje igro svetlobe in sence.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Leonard Cohen
1
15. januar 2019 ob 17:20 Vse moje pisanje ima v ozadju kitare, tudi romani.
Več novic ...
Izbor
Kazalo