Črna kronika

Dodaj v

Poudarki

  • Nimajo možnosti sankcioniranja neprimernega obnašanja zapornikov

"Iz koprskega zapora naredili luksuzen hotel, pravosodne policiste pa za služabnike zaprtih"

Pritožba koprskih pravosodnih policistov
10. januar 2019 ob 17:30
Koper - MMC RTV SLO, STA
Pravosodni policisti koprskega zapora so v odprtem pismu po pobegu dveh pripornikov konec decembra opozorili na nepravilnosti v zavodu in na kadrovsko stisko.
Stavba koprskega zapora leta 2010. Foto: BoBo

V odprtem pismu, ki so ga pravosodni policisti iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper naslovili na medije in predsednika vlade Marjana Šarca, so obsežno opisali razmere v zaporu in okoliščine pobega dveh pripornikov. Zahtevajo takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja zavoda Dušana Valentinčiča, saj da je iz koprskega zapora "naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb".

Generalni urad je izdal navodilo, da se ne smemo na poti ustaviti in kupiti sendviča, prav tako pri sebi ne smemo imeti hrane od doma, niti plastenke vode. Nikoli ne veš, koliko časa boš na poti, uro ali šest ur, plus vožnja nazaj v zavod. Medtem ko je v drugih zavodih to le izjema.
Pismo koprskih pravosodnih policistov

Ob tem so zanikali nekatere navedbe glede okoliščin pobega pripornikov, češ da nadrejeni z njimi želijo "osramotiti in ponižati pravosodne policiste, da bi prikrili svojo odgovornost". Med drugim pobegla pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović po navedbah iz pisma nista korektno prestajala pripora, saj da sta paznikom grozila in jih žalila. Nihče od nadrejenih pa kljub sumu pravosodnih policistov, da skrivata modem za povezavo s spletom oziroma prenosni telefon, ni odredil pregleda sobe.

Pobegli pripornik Mitrović pojasnil pobeg iz koprskega zapora

Zastarela nadzorna oprema
Opozorili so na pomanjkanje senzorjev gibanja. "Naš videosistem je tako zastarel, da se komaj opazi, da se nekdo premika," so zapisali. Poleg tega so po pobegu izvedeli, da rešetke na oknih niso iz "magnolijevega jekla", kot so zapisali, ampak iz navadnega jekla. Kot so navedli, so tudi sami poskusili prežagati rešetke, kar jim je uspelo v 15 minutah.

Kot so zapisali, so vsa okna v celicah pred časom imela dodatno kovinsko mrežo, ki je onemogočala dotikanje rešetk, a je direktor Valentinčič ukazal njeno odstranitev.

Varuh: Odstranitve nismo svetovali
To naj bi mu po navedbah pravosodnih policistov svetoval varuh človekovih pravic, a so pri varuhu danes to zanikali. "Odločitev o dodatnem zavarovanju bivalnih sob zaprtih oseb je predvsem ukrep v pristojnosti zavoda za prestajanja kazni zapora. Vendar pa namestitev dodatnih kovinskih mrež na okna bivalnih prostorov zaprtih oseb ni ukrep, ki bi ga varuh spodbujal," so zapisali v sporočilu za javnost.
Po oceni varuha bi bila dodatna mreža na oknih omejevalen ukrep, ki je utemeljen le, če je nujen za dosego zakonitega cilja. Zaradi kovinskih mrež je dostop svetlobe v bivalni prostor lahko namreč slabši, omejeno je tudi prezračevanje, zlasti v manjših bivalnih sobah lahko kovinska mreža povečuje tudi občutek utesnjenosti, so opisali.

Pri varuhu so ob tem spomnili tudi na njihova dolgoletna opozorila o težavah, s katerimi se pri opravljanju svojega dela spoprijemajo pravosodni policisti, predvsem kadrovskih.

Kadrovski primanjkljaj
Kadrovske težave so koprski pazniki v pismu tudi natančno opisali. Med drugim naštevajo, da v zavodu, kjer je zaprtih okoli 150 ljudi, ponoči delajo samo štirje pravosodni policisti, od tega mora eden stalno spremljati videonadzor. "V zaporih Ljubljana, Maribor, Celje imajo podobno število zaprtih oseb, pa je v nočnem času prisotnih devet pravosodnih policistov," so kritični do organizacije dela v zaporu.
Težave jim povzročajo tudi navodila generalnega urada uprave za izvrševanje kazenskih sankcij glede spremstva zapornikov po celotni Sloveniji. "Generalni urad je izdal navodilo, da se ne smemo na poti ustaviti in kupiti sendviča, prav tako pri sebi ne smemo imeti hrane od doma, niti plastenke vode. Nikoli ne veš, koliko časa boš na poti, uro ali šest ur, plus vožnja nazaj v zavod. Medtem ko je v drugih zavodih to le izjema," so zapisali. Opozorili so tudi, da nimajo možnosti sankcioniranja neprimernega obnašanja zapornikov.

V petek več informacij o pobegu
Čeprav sta pripornika Milosavljević in Mitrović pobegnila s pomočjo vzmetnic, ki so po navedbah paznikov dva meseca ležale pri zabojnikih za smeti, se med nočnim pobegom nista mogla izogniti poškodbam. Kot je v intervjujih za srbske medije povedal Mitrović, si je na žici porezal roko, pri skoku z zidu še kolk, Milosavljević pa nogo. Odločno je zanikal navedbe v bosanskih medijih o tem, da naj bi bila z Milosavljevičem vpletena v umor, ki se je 1. januarja zgodil v Sarajevu. Da nista osumljena, so že v torek sporočili iz Interpola Sarajevo BiH. Kot poročajo Primorske novice, je Mitrović v intervjuju še potrdil, da je po pobegu klical v koprski zapor in se pogovarjal z direktorjem. Zagotovil naj bi mu, da v njun pobeg ni bil vpleten nihče od paznikov. Okoliščine pobega iz koprskega zapora je preverjala tudi interna komisija, ki jo je imenoval generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, ugotovitve pa bodo predstavili na petkovi novinarski konferenci.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
gospod iskreni
# 10.01.2019 ob 17:44
Po oceni varuha bi bila dodatna mreža na oknih omejevalen ukrep, ki je utemeljen le, če je nujen za dosego zakonitega cilja. Zaradi kovinskih mrež je dostop svetlobe v bivalni prostor lahko namreč slabši, omejeno je tudi prezračevanje, zlasti v manjših bivalnih sobah lahko kovinska mreža povečuje tudi občutek utesnjenosti, so opisali.

Govorimo o zaporu, kaj delajo naše inštitucije, noro. Koprski zapor je eden najnovejši, sramota kakšne stvari beremo. Tukaj bi morala odleteti celotna linija ljudi.
trenutek
# 10.01.2019 ob 18:06
Lepo, da je ta članek objavljen poleg tistega o ilegalcih z Malte. Tako se še bolj nazorno vidi, kaj se dogaja v Sloveniji (in Evropi). Tisti, ki kršijo zakone, uživajo v tisoč in enem privilegiju, poštenega in delovnega Slovenca pa država "jaha" z množico pravilnikov ter tisoč in eno omejitvijo.
ElTorro
# 10.01.2019 ob 18:37
Mi v tej naši državi res nismo normalni.

Tega "varuha" bi zaprl za mesec dni v en nigerijski zapor, pa naj potem realno ocenjuje, kako utemeljeni so "omejevalni ukrepi"

Bolniki v bolnišnicah lahko le sanjajo o standardu, ki ga imajo ljudje, katere je potrebno prisilno izločiti iz družbe ker se nočejo držati osnovnih pravil.
Thordur
# 10.01.2019 ob 18:01
Magnolijevo??..... Mogoce manganovo jeklo!?
kralj matjaž
# 10.01.2019 ob 18:31
Žalostnio kaj je levica naredila iz naše države.
Biti pošten delaven Slovenec je najslabši. Biti karkoli drugega pa je luksuz.
seven7
# 10.01.2019 ob 18:31
Slovenska klasika.

Super duper zgradba, za paznike zmanjka denarja.

Super duper urgenca za medicinske sestre zmanjka denarja.

Kaj tem politikom res ne kapne da ni tolko fora v prostorih kot v zaposlenih.
Hladilnik
# 10.01.2019 ob 18:06
Šepate v ozadju rtv... Kot ponavadi... Drugi portali o tem pišejo že 2 dni.

Imajo menda tudi vsi kabelsko z obilico programov, prenosnike, playstatione z volani in vsem, ni da ni ;)
indoormouse
# 10.01.2019 ob 18:14
"Opozorili so tudi, da nimajo možnosti sankcioniranja neprimernega obnašanja zapornikov."

Kako pa to zgleda?
Zaporniki lahko kričijo, j...jo paznike v glavo, mečejo stvari po tleh, se ravsajo, pazniki pa naj zraven stojijo in se smehljajo?
Ali to prav razumem?
pozitivc
# 10.01.2019 ob 18:38
hheheheh..
rešetka iz magnolijevega jekla. a tud naše novice prevajate od Reutersa? :)
pozitivc
# 10.01.2019 ob 18:35
kar zanimivo.. za film posnet. komedijo.. da zapornik pokliče direktorja zapora :)
monte
# 10.01.2019 ob 19:33
"To naj bi mu po navedbah pravosodnih policistov svetoval varuh človekovih pravic, ..."

V tej državi je občutno preveč "drago plačanih" najrazličnejših "varuhov", nevladnih organizacij (ki se tudi napajajo iz državne blagajne), civilnih iniciativ, in podobnih inštitucij ter zmazkov, ki na butalski način ščitijo vse živo... v tem primeru turistov v hotelu, ki ima nad vhodom pomotoma napisano "zapor". Pa a vsem tem ni jasno, kaj je zapor???
...pa do ščitenja ptičkov, kakcev, nelegalnih obstadionskih in drugih vrtičkov... in mnogih ostalih bedarij.... Bravo, "varovalci", nevladniki, iniciative, "matozeki", in podobni.... Tudi zaradi takih je ta država tam, kjer je. Zapret finančne pipe vsem tem, pa naj grejo vsi ti DELAT!

Glede na to, da beremo, da je premalo paznikov, premalo medicinskih sester, premalo delavcev v gospodarstvu.... evo tu je na razpolago množica razpoložljivih, ki lepo služi z gobcanjem in finimi službicami... zaposlit jih na konkretna delovna mesta, kjer bodo skusili pravo delo. Ko tem dodamo še okol 75.000 tistih na zavodu.... madonca, ne več govorit, da ni delovnih mest!
grenadir
# 10.01.2019 ob 19:06
Sem že stokrat napisal..... Edino težko prisilno delo, lahko ureja odnose s takimi ljudmi..... Krvavi žulji, ne dopuščajo, spočitega afnanja...So pa zapori na zahodu , pravo ogledalo, novorečne politično korektne in do skrajnosti bolne družbe.... Konec koncev so vsi v zaporu v bistvu, sončki in srčki, samo kakšna nesrečica se jim je pač zgodila v življenju, kaj ne...
Tetameta
# 10.01.2019 ob 17:55
kaj je magnolijevo jeklo?
baabu
# 10.01.2019 ob 17:55
magnolijevo jeklo? mandljevo mleko?
ElTorro
# 10.01.2019 ob 20:11
Zanimivo kako si selektivno pozabil citirati tudi tisti del varuhove izjave, ki pravi, da rešetke omejujejo svetlobo in povzročajo občutek utesnjenosti pri ubogih kriminalcih.
rdečinavijač
# 10.01.2019 ob 19:29
Vidite kam pripelje stalno poudarjanje človekovic pravic, tolentnosti, demokracije, itd.

To da imajo barabe več pravic in udobja kot posteni državljani.

Itak pa zapornikov vse ugodijo saj se bojijo raznih pritožb na sodišča raznih Matosov in podobnih.
nemesis999
# 10.01.2019 ob 19:20
te varuhe bi bilo treba takoj ukinit,kakršne debilizme klatijo,edino če si že preventivno pripravljajo brezplačne hotelske bivalne pogoje zase in njim podobne.smrdimo smrdimo daleč v vesolje
Ljubinica
# 11.01.2019 ob 01:05
indoormouse
# 10.01.2019 ob 18:14

"Opozorili so tudi, da nimajo možnosti sankcioniranja neprimernega obnašanja zapornikov."

Kako pa to zgleda?
Zaporniki lahko kričijo, j...jo paznike v glavo, mečejo stvari po tleh, se ravsajo, pazniki pa naj zraven stojijo in se smehljajo?
Ali to prav razumem?
------------------------------------------
Tako ja, kot v šolstvu, kjer so učitelji izgubili vso avtoriteto. Kar se Janezek nauči, to Janez zna.
Opazujte, kaj se dogaja v šolstvu - tam se vse začne.
KojotFranci
# 10.01.2019 ob 19:04
Magnolijevo jeklo, haha, a to je po melodrami "Jeklene magnolije"? Kajpak jeklo ni magnolijevo ampak gre za specialno jeklo - zlitino z magnezijem, ki je posebno odporna na poškodbe. Sicer je pa vse skupaj res ena "magnolijeva" melodrama. Stari Jurčič je še vedno (pravzaprav vedno bolj) aktualen s svojimi Butalci!
malasraka
# 10.01.2019 ob 18:53
"Lol, Mangolije so rože..mangolijevo jeklo seveda ne obstaja."

Če so 15 minut rabl, da so rožo prežagal ... bemo, no...
Ganim3d
# 10.01.2019 ob 18:40
Lol, Mangolije so rože..mangolijevo jeklo seveda ne obstaja.
HOR
# 10.01.2019 ob 20:16
To je prej prisilni hotel z omejitvijo gibanja, kot pa zapor...
VICTORIA99
# 10.01.2019 ob 20:01
V naših zaporih ni nobenemu nič hudega. Prej je to nagrada kot kazen.
amigo
# 11.01.2019 ob 08:24
V Sloveniji, ki ima samo 42 km morske obale, zidati zapor na eltni lokaciji je idiotizem prve vrste. Nikjer v normalnem svetu se zapori ne zidajo na takšnih lokacijah.
matjak
# 10.01.2019 ob 21:20
Na zadrvo je potrebno pogledat s pozitivne plati. Drzavo sta olajsala za stroske polnega penziona × 2. Ne glede na to pa je cas da se vodilni iz udobnega stolcka zapora premakne za resetke istega.
istanbul
# 11.01.2019 ob 02:13
Manganovo jeklo, imenovano tudi Hadfieldovo jeklo ali mangalloy, je jeklena zlitina, ki vsebuje 12-14% mangana. Znano je po svoji visoki udarni trdnosti in odpornosti na odrgnine v utrjenem stanju, jeklo je pogosto opisano kot končno obdelovalno jeklo.
Ljubinica
# 11.01.2019 ob 01:19
Pa da smo si na jasnem - tole je šele začetek, ko se nam zaporniki LE posmehujejo:

»Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem.
Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala.
Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši,
ženske bodo hotele biti kot moški,
tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala.
Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila,
in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.« (Sokrat)

Poglejte, koga želi Šarec spraviti na MF
https://siol.net/posel-danes/novice/gledal-je-stran-pri-aferi-desetletja-zdaj-bi-ga-sarcevi-imeli-za-skrbnika-drzavnega-premozenja-487463

Demokracija je mrtva. Živimo v tiraniji pohlepa in sprevrženosti.
Lublanski
# 10.01.2019 ob 20:57
tale Koprski zapor bi lahko marsikje po svetu dobil vsaj tri zvezdice. Kva morš nardit da maš pogled na morje ??

pa prosim pustite zapornike, a ne vidte da 'odmarajo'
zjolarazvah
# 10.01.2019 ob 23:22
Pa kaj so slovenski lideri vsi ponoreli...vec dajejo na kriminalce kot na posten narod.To zapor to je pravi hotel ce primerjamo z domovi za stare (pa se drago se mora placati) SRAMOTA da ji ni para.Kam gre nas sistem
IzTujine
# 10.01.2019 ob 21:14
Mladi uhajajo v tujino, zaporniki pa iz zapora. Oboje pa upravlja oz. nadzira drzava. Potem pa se prvi v vrsti za stavko, javni sektor. Jao!
amigo
# 11.01.2019 ob 08:13
Vsepovsod v državnem sektorju se krade. Glavo stavim, da so bile zahtevane in zaračunane rešetke iz legiranega manganovega jekla. Montirane pa iz navadnega jekla. Razlika pa v žep. Nekaj nadzorni organ, nekaj izvajalec. To je v Sloveniji pravilo, a vsi se delajo neumne. Kako bodo koga obsodili, če so pa vsi povezani. Policaji, sodniki, tožilci, mafijci, politiki, strici iz ozadja. Pravzaprav niti ne veš več kdo je večji grešnik.
marelica7
# 11.01.2019 ob 06:48
jaz sem razumela sporočilo kot...vsi obubožani upokojenci, imate resno priložnost za brezplačno oskrbo, ki je še doma nimate...pa še lepo se boste vedli, kolikor vem.
RJSlo
# 10.01.2019 ob 22:08
Po oceni varuha bi bila dodatna mreža na oknih omejevalen ukrep, ki je utemeljen le, če je nujen za dosego zakonitega cilja. Zaradi kovinskih mrež je dostop svetlobe v bivalni prostor lahko namreč slabši, omejeno je tudi prezračevanje, zlasti v manjših bivalnih sobah lahko kovinska mreža povečuje tudi občutek utesnjenosti, so opisali.
------------------------------------------------------------------------
No ja. Lahko še enkrat ponovite? V zaporu občutek utesnjenosti zaradi "dodatnih" rešetk?

Torej se osebke, obsojene kaznivih dejanj, pošilja v zapor na oddih, ne na prestajanje kazni?

P. S. Seveda pa policisti, kolege, ki so pomagali pri pobegu ne bodo razkrili. Cehovska solidarnost. Nepravilnosti, pomanjkljivosti, itd. pa razkriti šele PO pobegu? Ajajaj

Direktor zapora ven, vodja izmene ven. In še kazensko snkcionirati.
konj128
# 10.01.2019 ob 18:38
Predlagam vsem pametnim komentatorjem, da ukradete tv lokalnemu policaju in si prislužite dvojno nagrado - tv in mesec dni zastonj v hotelu, s playstatiom in zastonj hrano.
kafthenimda
# 11.01.2019 ob 03:44
...koliko nas stane dnevno vsak ta "pacient", menda cca. 100€ !???
...ne grem npr. v toplice za več kot 45€ dnevno !
... vsak dan jih peljat ven na enga pešaka, kakih 10km, pa vrečo za odpadke v roke... ipd. ... !!?
ni maitre
# 10.01.2019 ob 20:36
Kaj je delo direktorja Zavoda za prestajanje kazni? Kaj je delo varuha človekovih pravic?
VICTORIA99
# 10.01.2019 ob 19:58
Kdo pa voli politike in posledično ljudi, ki zasedajo mesta, ki odločajo o našem življenju????
inri
# 10.01.2019 ob 19:09
Magnolije pa res.
pobrisan
# 11.01.2019 ob 12:25
Hladilnik

Šepate v ozadju rtv... Kot ponavadi... Drugi portali o tem pišejo že 2 dni
-----------

Odkar je ta novi portal, je močno upadla kvantiteta in kvaliteta novic in člankov. Kot da ima MMC še novoletne praznike.
Sheppard22
# 11.01.2019 ob 04:20
ajoj budale sam tale pobeg je pa smeh :) pa se nekaj uporabila sta žago za železo in ne pile samo kdo bi hotel iz zastonj hotela pobegnit mi pa ni jasno :) se bi strinjal z njima kriv je sistem v nasi drzavi!
kapljač
# 10.01.2019 ob 20:58
Valentinčiča prekomandirat v kakšen otroški vrtec. Pač potrebuje svoj peskovnik za "špilanje v šlužbenem času". Če bo kdo več trpel , bodo vzgojiteljice, otrokom pa bo zagotovljena svoboda, ki je nimajo niti doma. Pa sej tako kot funkcionira koprski zapor, funkcionira tudi država in občine. Takoj si funkcijo in svoje podrejene prilastninimo, udinjamo pa se vsakemu drugemu, ki bi nam hotel povzročat težave.
Machete
# 10.01.2019 ob 20:49
Miličinski. Jurčič je zgolj butaliziral Višnjo Goro.
ni maitre
# 10.01.2019 ob 19:40
To naj bi mu po navedbah pravosodnih policistov svetoval varuh človekovih pravic, a so pri varuhu danes to zanikali.Odločitev o dodatnem zavarovanju bivalnih sob zaprtih oseb je predvsem ukrep v pristojnosti zavoda za prestajanja kazni zapora. Vendar pa namestitev dodatnih kovinskih mrež na okna bivalnih prostorov zaprtih oseb ni ukrep, ki bi ga varuh spodbujal,

Pri varuhu so ob tem spomnili tudi na njihova dolgoletna opozorila o težavah, s katerimi se pri opravljanju svojega dela spoprijemajo pravosodni policisti, predvsem kadrovskih.
rdečinavijač
# 10.01.2019 ob 19:38
niti sto let nazaj je bilo tako.
gospod iskreni
# 10.01.2019 ob 19:35
Iz magnoljevega jelka bi se jst pobegnu
gerder433
# 10.01.2019 ob 19:33
magnolijevega jekla

mogoce je to jeklo Livia Magonija? Vemo kako jeklene misice je naredil pri nasi Tini. ne vem kdaj je uspel to patentirat da ga zdaj ze vgrajujejo v zapore
galoper
# 13.01.2019 ob 09:59
Preveč je podobno izvedbi pravljice s scenarijem.
kislec
# 12.01.2019 ob 08:50
" Pozorno je spremljal, kaj delajo pazniki, kjer se gibljejo. Kot je pojasnil, je zamenjal tri sobe, !!!da je končno prišel v sobo, iz katere je lahko videl nadzornika in spremljal, kaj se dogaja

To je pa višja kategorija kot hotel - v hotelu ne moreš kar menjavati sob...
kapljač
# 12.01.2019 ob 00:39
Problem je v tem, ker nas Slovence, odkar smo osamosvojeni tako ali drugače vedno morajo "pameti učiti" tujci. Hotele" so svoj čas namesto zaporov imeli tudi Švicarji, pa so hitro ugotovili da ravno "preveč človeški odnos" privlači kriminalce iz vsega sveta , največ iz Balkana. Ti niso imeli in nimajo kaj zgubit tudi če so zaprti. Zato so zapore, ki so zaradi dotrajanosti bili že zaprti, in so bili opremljeni še z inventarji iz časa"prve svetovne vojne" ponovno aktivirali in pod posebej strogim režimom nafilali s tujci. Švicarske zapornike pa premestili v modernejše. Koprski zapor, kot tak,sodi samo v uporabo slovenskih državljanom, tujce pa obvezno pod"Žico", kjer ne pomagajo helikopterji kaj šele madrace .In kjer anonimna pisma, ne bodo povzročala napetosti v državi. ( Odkar obstaja desnica, obstajo"izločki",ki se najbolj kažejo v anonimkah,da bi koristili takšne situacije za neke svoje "umetnije")Preberite si malo Švicarsko časopisje.. sedaj že sami govorijo bolj odprto, kar so pred leti še skrivali in mi kot da smo imuni spremljat problematiko evropskih držav, da bi se iz tega kaj več naučili. Tako nas bo kriminal samo še bolj preplavljal.
mike_casper
# 11.01.2019 ob 18:22
Zakaj je že direktor. A ne bi mogo on poskrbet, da je tako kot mora bit?
Kazalo